HEMINGVEJ STARAC I MORE PDF

0 Comments

: Starac i more () by Ernest Hemingvej and a great selection of similar New, Used and Collectible Books available now at great . Ernest Hemingvej – Starac i more. likes. Book. Ernest Hemingvej – Starac i more. Book. people like this topic. Want to like this Page? Sign up for. Posts about Ernest Hemingvej Starac i more written by Danijela WorldGlimpses.

Author: Faujora Mir
Country: Eritrea
Language: English (Spanish)
Genre: Business
Published (Last): 22 May 2004
Pages: 390
PDF File Size: 6.4 Mb
ePub File Size: 10.96 Mb
ISBN: 446-4-98491-673-3
Downloads: 4539
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nelkree

Nije bilo mjesta na udici koje svojim dobrim ukusom i prijatnim mirisom ne bi privuklo kakvu veliku ribu.

Oblaci su se gomilali pod pritiskom pasata i on ispred sebe vidje jato divljih plovki koje su se ocrtavale na nebu iznad vode. Nije me boljela petna kost.

Katkad su hitro odlijetale. Upropastio sam nas oboje.

Ernest Hemingvej Starac i more

Barem u onim sastojcima koji su mi i potrebni. Ko bi nam pozajmio? Kako sam mogao dozvoliti da me riba povrijedi tako naglim trzajem? Ali, bilo je to mjesto gdje se nalazi mozak, i starac je stagac pogodio. Sasvim je svejedno, pomisli on. Osim toga, one i ne krvare mnogo. Lete ti one i brzo i daleko. Zatim je polako potonuo. Ovo jato mi je umaklo, mislio je on. Najzad se starac probudio. Ali to je neminovno. Sjedi ti tu na suncu pored vatre.

  BOGLAND SEAMUS HEANEY PDF

Nebo se na istoku ogrnulo oblacima, i zvijezde, koje je poznavao, gasile su se jedna za drugom.

Ne u potpunom mraku. Pa, ipak jesu li svi oni dostojni da je pojedu.

Ernest Hemingvej Starac i more | Glimpses of The World

Kompas mu nije bio potreban da odredi gdje se nalazi jugozapad. Ajkula je i dalje visila. Morski pas se nije pojavio iznebuha. No, bar je sa mnom jedan prijatelj. Konopac se kretao brzo ali ravnomjerno i ribu nije obuzela panika. Htio bih da vidim odsjaj svjetlosti, pomisli on.

Ernest Hemingvej – Starac i more

Ne shvatam, mislio je starac. Ali ja sam bio inteligentniji. Obje su bile galanos. Istinski su me potukle. Nije htio da gleda svoju ribu. Ali, ubili smo mnoge ajkule, ti i ja, i staraac mnoge druge. Ako odspavam dvadeset minuta ili pola sata, dosta je. Starac je vidio mnogo velikih riba.

Starac je odmah vidio da je vrlo umorna. Kakav li je bol petne kosti, upita samog sebe. Naplati joj se za konopac.

  ASTM D953 PDF

On ode do Terase i zaiska kafu. Starac je uze i popi. Znao je, ako neprekidnim pritezanjem ne privoli ribu da uspori, ona bi mogla da odmota cio konopac i prekine ga. Ali, nikada sasvim sam. Gemingvej baci kostur preko ograde i pogleda za njim ne bi li spazio virove u vodi.

Vrijeme je sad da se misli samo na jednu jedinu stvar. A sada, pomisli on, vrijeme je da porazmislim kako da je zaustavim.