4 BIDANG MENGGAMBAR PSV PDF

0 Comments

Kurikulum Seni Visual untuk sekolah rendah mengandungi empat bidang iaitu menggambar, membuat corak dan rekaan, membentuk dan. PENDIDIKAN SENI VISUAL MEMBUAT CORAK DAN REKAAN; MEMBENTUK DAN MEMBUAT EMPAT STANDARD KANDUNGAN. Tahun 4. Bidang: Menggambar. Teknik: Gosokan. Tema: Objek buatan manusia. Tajuk: Kereta. Disediakan oleh: Azinuddin Muhammad Bin Zainudin.

Author: Arabei Fenrisar
Country: Republic of Macedonia
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 27 October 2007
Pages: 479
PDF File Size: 7.43 Mb
ePub File Size: 7.97 Mb
ISBN: 123-6-53551-647-5
Downloads: 29752
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zulkigar

Menggambar Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran serta kemampuan terhadap aspek melukis serta kegiatan membuat gambar dengan pelbagai media dan teknik yang menekankan aspek ruang, struktur, imbangan dan komposisi. Gunakan pen untuk membuat lima tanda di pinggir plastik. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan, puisi, lakonan, nyanyian dan cerita.

Karya The Lake House yang dihasilkan juga tidak ketinggalan dalam mengikuti teknik kolaj apabila bahan penggunaan seperti lidi digam dan disusun membentuk sebuah rumah usang di tengah tasik. Biasanya murid akan mewarnani rumah Melayu yang diperbuat daripada papan bodang warna coklat sahaja.

Jahitkan ranting kayu pada bahagian bawahnya 8. Nilai2 Dan Bidang Psv Documents. Di dalam karya tersebut, teknik ini dapat dilihat di bahagian langit yang disapu menggunakan warna oren.

Masukkan kapas ke dalam kain yang telah dijahit 5.

BIDANG KEGIATAN PSV

Teknik percikan menggunakan berus, semburan atau berus gigi yang melibatkan renjisan dan percikan secara sengaja menggunakan warna cair, cat atau cairan yang dapat meninggalkan kesan ke atas permukaan sesuatu bahan seperti kertas. Sepanjang karya di atas dihasilkan alatan dan bahan yang digunakan adalah pensel, warna poster, berus, straw, lidi dan gambar.

  LESSER BANISHING RITUAL OF THE HEXAGRAM PDF

Tidak dinafikan juga, mengvambar bahan yang mahal dan berkualiti merupakan satu rangsangan dalam penghasilan lukisan. Penggunaan teknik catan air melibatkan pelbagai teknik. Ia dapat dilihat di bahagian daun pokok. Murid-murid tahun enam membuat kraf tangan sebagai tanda penghormatan dan kasih sayang kepada guru-guru yang mendidik mereka.

PENDIDIKAN SENI VISUAL by on Prezi

Kegiataninidapatmemperkembangkan persepsi visual individu dan kesedaran terhadap asas seni reka seperti warna, garisan, susunan dan kesannya. Seni memenuhi keperluan-keperluan naluri estetik dan fizikal manusia yang dipengaruhi oleh faktor-faktor keagamaan, kebudayaan, ruang, masa dan keadaan yang tertentu.

Penghayatan dan penghargaan terhadap seni lazimnya mengambil bldang aspek-aspek formal, makna dan konteks penghasilan sesuatu karya.

Seni keagamaan pula mendukung prinsip-prinsip agama tertentu dan ia berbeza di antara satu dengan yang lain lantaran setiap agama memiliki konsep, tatacara, kaedah dan prinsip yang tersendiri.

Dunia Seni Visual Thn 2 Kurikulum Seni Visual untuk sekolah rendah mengandungi empat bidang iaitu menggambar, membuat corak dan rekaan, membentuk bidanf membuat binaan serta mengenal kraf tradisional.

DSV teknik gosokan

Sepasang tangannya yang berupa berus magic mampu mencorakkan pelbagai lukisan yang begitu kreatif serta mengkagumkan. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Sekolah akan mengadakan majlis perpisahan untuk semua murid tahun enam dan para guru. Gambar serangga dengan menggunakan cetekan jari.

Standard kandungan ini membolehkan murid membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya. Gambargambar dari media cetak juga digunakan bagi penggunaan teknik montaj. Contoh Aktiviti Pendidikan Seni Visual. Sapukan gam pada bahagian belakang kertas warna yang telah digunting dan ditampalkan pada kertas yang berbeza warna. Seni adalah penjelmaan rasa estetika Lukisan grafik mengandungi komposisi artistic dihasilkan dengan mengaplikasikan warna ke atas permukaan bahan.

  BORIS CYRULNIK RESILIENCE PDF

Bahan yang digunakan merupakan lidi, digam dan dilekatkan bagi membentuk sebuah rumah usang. Kesan montaj ini juga secara tidak langsung menghidupkan sesuatu karya itu. Proses membuat gambar dari beberapa gambar atau corak disusun secara bertindih di antara satu sama lain. Teknik Montaj merupakan tampalan gambar-gambar yang dipotong yang membentuk satu cerita.

Gunting permukaan kad manila untuk mendapatkan rupa haiwan. Pengkarya dan pereka lazimnya memilih bahan yang sesuai dengan idea ataupun perasaan yang ingin disampaikannya. Lukisan yang bermutu dan kreatif boleh dihasilkan dengan menggunakan bahan yang biasa sahaja.

Ju Duoqi, 35, menamakan pameran lukisan bertajuk “Vegetable Biadng di Beijing. Dapat dilihat di bahagian kanan karya terdapat sepohon pokok di mana rantingnya dihasilkan melalui teknik tiupan. Standard kandungan ini mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam penghasilan karya seni. Kanak-kanak merupakan golongan yang kaya dengan inspirasi, aspirasi dan imaginasi.

Gamkan mata pada bahagian tepi kiri dan kanan burung hantu menggamgar Di antara karyanya terdapat lukisan Mona Lisa Leonardo da Vinci yang terdiri dari tofu dan ubur-ubur laut.

Guntingkan bahagian tepi anyaman yang berlebihan supaya kelihatan kemas. Teknik catan air terbahagi kepada 4 iaitu:. Mejggambar lubang pada bahagian tepi kiri dan kanan bagi memasukkan tali atau gelang getah.

Ini akan membolehkan individu itu menyelaras apa yang dilihat dan dialami dengan apa yang dilakukan melalui gubahan.